Europa 2014 Nyckelharpa – 8 maj

Nationella musikinstrument är temat den europeiska postorganisationen Posteurop bestämt för årets Europa-frimärken. Svenska Posten har valt att visa nyckelharpa, ett anrikt stråkinstrument som fått ett uppsving i vår tid.
Nyckelharpan är ett av de typiska instrumenten inom svensk folkmusik. Redan under medeltiden spelade man nyckelharpa i Sverige. Bevarade kyrkomålningar från denna tid framför allt i Uppland visar änglar som spelar på instrumentet.

Uppland har länge varit nyckelharpans kärnområde i Sverige, och det är tack vare spelmannen, kompositören och konstruktören Eric Sahlström från Tobo i norra delen av landskapet som instrumentet fick ett uppsving under 1960-talet.

Popularitetsvågen för nyckelharpan har också nått andra länder. I USA finns många aktiva nyckelharpister, och flera japaner har sökt sig till Eric Sahlström Institutet i Tobo för att lära sig spela.

Det är tredje gången Posten uppmärksammar nyckelharpa på frimärke. Premiären var 1975 då nyckelharpisten Ceylon Wallin avbildades, och andra gången då instrumentet representerade svensk musikkultur på frimärket till Europeiska musikåret 1985.

Block, 2 motiv, 14 kronor/st.