Julfrimärke 2013 – 14 november

Varje år sedan slutet av 1960-talet ger posten ut ett speciellt julfrimärke till alla julhälsningar. Julkort är den vanligaste hälsning som privatpersoner skickar till varandra per post (förra året skickades 31 miljoner julkort med Posten). 1843 skickades det allra första julkortet, och sverigepremiären var troligen i början av 1880-talet. Julkortet är alltså en gammal företeelse, faktiskt nästan lika gammal som frimärket.
Konstnären Henning Trollbäcks original var bara tio centimeter breda, för han menar att större bilder löper risk att tappa sin dynamik när de krymps ner till ett frimärkes storlek.
Det var under näst sista terminen på Konstfack som Henning Trollbäck och hans studiekamrater gick en tvåveckorskurs i samarbete med Posten. Uppgiften var att göra egna, fiktiva frimärken, och i potten låg chansen att få göra riktiga frimärken.
”Jag såg det som en möjlighet. Det kändes som att frimärksdesign skulle passa mig, så jag gav ’järnet’ på kursen. Djur är tacksamma att illustrera och har ju i århundraden använts i fabler och sagor för att förmedla olika budskap. Att göra en ’fin’ bild är en sak, men en scen som har ett uppenbart händelseförlopp är mycket roligare. Om den som tittar på frimärket undrar vad som precis hänt – eller vad som kommer att hända – då har jag lyckats”.
Mest nöjd är han med bilden på ekorren. Den har behållit sitt uttryck och utstrålning från den första skissen ända till det färdiga frimärket, och det var inte alldeles lätt.


Häfte, självhäftande – 4 motiv, 10 frimärken, julpost

Rullfrimärke
, självhäftande – 1 motiv, 100 st/rulle, julpost