Svensk musik i världen – 15 januari

Sverige har vid sidan av popmusikens modernationer USA och Storbritannien etablerat sig som det land i världen som fostrat flest artister, låtskrivare och producenter. Särskilt 2000-talet är exceptionellt. Det svenska musikundret föddes 1974 då ABBA segrade i Eurovision Song Contest. Idag är några av våra största stjärnor Avicii, Robyn, Max Martin, First Aid Kit och Seinabo Sey.

Robyn
Robyn började som tonårsstjärna på 1990-talet. Med sin självständiga, feministiska popmusik har Robyn varit en av världens tongivande artister de senaste tio åren.

Max Martin
Det finns i dag ett 30-tal svenska låtskrivare i världstoppen. Den främste av dem är Max Martin. De enda låtskrivare som haft fler ettor än han på den amerikanska Billboardlistan genom tiderna är Paul McCartney och John Lennon.

Avicii
Svenska discjockeyer som Avicii har präglat 2010-talet. Avicii har utvecklat hela genren musikaliskt. Hans debutalbum var listetta i 63 länder, något ingen annan svensk artist varit i närheten av.

First Aid Kit
Systrarna Söderberg i FirstAid Kit, Klara och Johanna visar bredden på svensk musik i dag med stämsång, akustisk gitarr och rötter som kan härledas 100 år bakåt i tiden.

Seinabo Sey
Att Sverige lyckats bibehålla sin position inom popexport så länge har också att göra med att Sverige är ett mångkulturellt land. Soulsångerskan SeinaboSey, med rötter i Gambia och Halmstad, har precis tagit steget ut i världen.

Häfte: 10 självhäftande frimärken. 5 motiv. Inrikes brev